Ne može se graditi neboder, na temeljima za kuću

17.03.2021.

Ova misao mi je ostala urezana u sjećanje nakon što sam pročitala knjigu Roberta Kiyosakija “Bogat otac, Siromašan otac” (eng. “Rich Dad, Poor Dad”). Volim kada me određena knjiga, članak ili razgovor potakne na sagledavanje nekog novog kuta stvari. Upravo to mi se dogodilo i s cijelom tom knjigom (koju toplo preporučam svima), a naročito s ovom rečenicom. 

“Ne možemo graditi neboder, na temeljima predviđenima za gradnju kuće.” – sami razlog je očit zašto to ne možemo. Taj neboder bi bio jako uzak i ne bi mogao ići dovoljno visoko u zrak. Drugim riječima, uza sav naš trud i rad, urušio bi se, a mi bismo bili shrvani i žalosni. Možda bismo se i pitali zašto se to dogodilo, ili bismo možda krivilo druge da nam nisu prodali kvalitetan materijal. 

Ista stvar se događa i s našom vještinom upravljanja financijama. Vještinom koju ne učimo u školi, a koja nam je prijeko potrebna za život. 

Temelji su jako bitni u svemu – bilo da pokrećemo novi posao, stupamo u novu romantičnu vezu ili pak otkrivamo neki novi hobi. Ako postavimo temelje krivo, sav naš trud i rad biti ce uzaludni. 

Kada pričamo o financijama, temelji su nam jako bitni. Prve temelje dobivamo od svojih roditelja ili skrbnika. Najčešće nam ti temelji ostaju podsvjesno u nama. Sljedeći korak u gradnji naše financijske pismenosti, slobode i inteligencije je educiranje u tom području. Moramo naučiti kako (pravilno) graditi.  

Nakon educiranja u području upravljanja financijama, sposobni smo donijeti odluku o tome trebamo li npr. angažirati određenog profesionalca ili ne, za sljedeci korak – ako npr. želimo trgovati dionicama na burzi. Bitno je znati/naučiti pričati “jezik novca”. 

Naši novci su tu da se mi igramo s njima, a ne oni s nama. Novci su tu kako bismo mi njima upravljali, a ne oni nama. Novac je tu kako bi on radio za nas, a ne mi za njega. 

Stoga provjerite svoje temelje i “građevini” koju gradite na tom temelju. Odgovaraju li vaši temelji toj “građevini”? Hoćete li moći dovršiti tu gradnju? Želim vam što bolje temelje.

p.s. Ovaj članak sam napisala za portal Žene i novac koji možete pronaći ovdje na linku.

Glorija

ONLINE TRAINING FESTIVAL

Online Training Festival (OTF) je zamišljen kao festival učenja namijenjen svima onima koji žele naučiti nešto po cijeni kave iz...

Upoznajmo se malo bolje – vol. 1

Što zapravo rade Learning Designeri (soft skills treneri)? Ti: Tko su to Learning Designeri? Glorija: Oni su (soft skills) treneri koji...

Što je to feedback?

Feedback (doslovni prijevod s engleskog jezika bi bio “hraniti nazad”) je moj najdraži komunikacijski alat. Jednom kada ga savladate,...