Prezentacijske vještine i javni govor – MARA

01.04.2020.

Edukacija pod nazivom „Prezentacijske vještine i javni govor“ provodila se 21. – 25.10.2019. godine u ukupnom trajanju od 15 sati u sklopu projekta “Klub za zapošljavanje (Exercitatione)“ koji provodi Makarska razvojna agencija – MARA. Cijelu je edukaciju ukupno završilo šest participanata, za što su dobili i odgovarajući certifikat, dok je na pojedinim treninzima znalo biti i više sudionika. Ciljana skupina bile su nezaposlene osobe 18 – 45 godina starosti. Ovakve edukacije najbolje su u malim grupama jer se na taj način osigurava kvaliteta (a ne kvantiteta).

Teme su tijekom edukacije bile:

  • komunikacija (verbalna i neverbalna te komponente prezentacijskih vještina),
  • strah od javnog govora (kako pobijediti strah),
  • početi sa “zašto” (kako kreirati upečatljivu prezentaciju i javni govor),
  • te šest sati (dva dana)  praktičnih vježbi.

Na samom kraju edukacije trenerica je provela evaluaciju kako bi dobila konkretne informacije o tome kako su participanti doživjeli ovu edukaciju.

Možda najbolju sliku daju odgovori participanata na evaluacijsko pitanje: „Koliko ste zadovoljni svojim napretkom i koliko su ovi treninzi ispunili vaša očekivanja?“:Napredovao sam mnogo više nego što sam očekivao. Mislio sam da nemam većih nedostataka tijekom dosadašnjih prezentacija na fakultetu i slično, no vidim da je tu bilo još puno prostora za napredak koji sam u ovom kratkom roku solidno popunio.

Moja očekivanja su nadmašena. Došla sam tu razmišljajući „idem vidjeti što se novo nudi“. Nisam bila niti svjesna koji dar ću dobiti. Hvala.

Puno su mi ispunjena očekivanja. Najviše jer je bilo prakse (!), vježbanja. Klasično je samo teoretski učiti, ali ovdje smo svi uspjeli na svojoj koži probati naučeno! Definitivno, najveći benefiti ovog treninga.

Dobila sam alat za napredak, priliku za unapređenje sebe kao osobe, podršku i dozu samopouzdanja.

Zadovoljan sam maksimalno svojim napretkom. Mislim da je najbitnije što sam ostvario napredak u vidu kreativnosti, da mi se na određeni način vratila ta ranije potištena kreativnost za koju sam mislio da sam ju izgubio. Ni jednog trenutna mi nije žao, čak naprotiv, rado bih ovo ponovio. Nisu ispunili nego su premašili moja očekivanja.

Ovi su treninzi zapravo nadmašili moja očekivanja koja sam imala u početku. Najviše me zapravo iznenađuje moj osobni napredak koji se dogodio u samo pet dana. Mislila sam da će možda biti suhoparni, da ćemo se pogubiti ili da će nam vrijeme biti predugo, ali konstantno je bilo zanimljivo, dinamično, a vremena nekad i malo. Iznenađujuće sam zadovoljna svojim napretkom i stvarno ovo nisam očekivala od same sebe. Prvo, jer ideje držim za sebe već godinama. Drugo, teško mi se inače otvoriti i govoriti ponekad i ispred ljudi koje znam. Treće, svjesnija sam svojih lapsusa i stvari koje trebam popraviti kada javno govorim i nastupam. Dobila sam hrabrosti da izađem pred druge i govorim (i to o sebi). Manje straha i treme sam osjećala iz dana u dan i sad sam stava „ok, što je najgore što mi se može dogoditi? Kreni!“. Odlično iskustvo, saznanja (vježbe) i upoznala sam nove ljude.

Savjetovalište Lanterna – Makarska

Sa Savjetovalištem Lanterna sudjelovala sam na više projekata tijekom prošlih  godina, točnije od 2014. godine, a suradnja traje i do...