Što je bitnije – diploma ili vještine?

06.05.2020.

Jeste li ikada razmišljali o tome što je bitnije u životu – diploma ili vještine?

Cijeli sretni i ponosni, zajedno s našim roditeljima, braćom i sestrama, prijateljima slavimo stjecanje naše diplome (srednje škole ili fakulteta). Mislimo kako smo sada osvojili svijet, kako znamo sve i kako smo kompetentni za ulazak u svijet rada.

Visoko smo gore u oblacima.

Odjednom se ispred nas nalaze novi izazovi – kako napisati životopis, (otvorenu) molbu za posao, kako se predstaviti na intervjuu za posao… I kada uspješno “preživimo” te izazove, odjednom su pred nama novi izazovi, u vidu poslovnih zadataka kojima nas nitko u našem (formalnom) školovanju nije naučio ili pripremio. Hvata nas (lagana) panika i osjećaj nemoći, pokušavamo se snalaziti kako god znamo i umijemo. Odjednom se od nas očekuje da znamo prezentirati, da znamo biti organizirani, da znamo donijeti brze odluke, prilagoditi se (brzo) na nove promjene u našem poslu, itd… Sve je to vrlo stresno i izazovno.

Što nam je onda dala zapravo ta naša diploma? Diplomom samo dobijemo određenjo zvanje (i znanje), tj. Dobijemo hard skill (eng.). To me podjseća na savjet koji sam dobila nakon položenog vozačkog ispita: “Sada si samo dobila dozvolu za uključiti se u promet. Ovo ne znači da znaš voziti jer se jedino, iskustvom može poboljšati vožnja”. Vožnja auta je vještina.

Vještine su nešto čemu nas uči život (informalno obrazovanje) ili nešto što smo stekli volontiranjem, učeći na edukacijama ne vezanim uz naše formalno obrazovanje. Drugim riječima, vještine stječemo neformalnim obrazovanjem.

U životu i na tržištu rada bitnije su nam naše vještine jer su one te koje nas razlikuju od drugih – koji možda imaju isto (formalno) obrazovanje kao i mi. Vještine (eng. soft skills) su te koje nam omogućuju brže i lakše snalaženje na tržištu rada, brzu prilagodbu na zahtjeve tržišta i posla, kao i našeg privatnog života. Srećom, vještine se uvijek mogu iznova nadograđivati, poboljšavati i učiti. 

Upravo iz želje (i uvidom da postoji potreba) da se pomogne svima onima koji žele steći nove vještine ili poboljšati postojeće, kako bi bili uspješniji na tržištu rada ili u svom životu, pokrenula sam Be skilled.

Znanje je bitno, no vještine su neophodne. Znanje nam ne garantira uspješnost, to nam omogućuju naše vještine. Budite vješti(ji) uz Be skilled.

ONLINE TRAINING FESTIVAL

Online Training Festival (OTF) je zamišljen kao festival učenja namijenjen svima onima koji žele naučiti nešto po cijeni kave iz...

Upoznajmo se malo bolje – vol. 1

Što zapravo rade Learning Designeri (soft skills treneri)? Ti: Tko su to Learning Designeri? Glorija: Oni su (soft skills) treneri koji...