Što je to feedback?

11.08.2020.

Feedback (doslovni prijevod s engleskog jezika bi bio “hraniti nazad”) je moj najdraži komunikacijski alat. Jednom kada ga savladate, promijenit će vaš život u neprepoznatljivoj mjeri. 

Ovaj komunikacijski alat iznimno cijenim i ne bih danas bila gdje jesam bez njega. Bez njega, i dalje bih bila tvrdoglava, uskog pogleda na svijet i sa “fixed” mindsetom. Zahvaljujući feedbacku, najmočnijem komunikacijskom alatu, danas sam snažna, uporna, odlučna žena i poduzetnica koja voli učiti i rasti (zbog toga je tu danas Be skilled). 

Iako feedback može promijeniti živote, i vrlo je jednostavan za korištenje, većina ljudi ga (još uvijek) ne koristi.

Zašto ga ne koristimo?

Rekla bih da je glavni razlog taj što zapravo ne znamo dovoljno o feedbacku. Ostali razlozi su:

 • Nismo sigurni kada trebamo koristiti feedback,
 • Osjećamo se izloženima kada koristimo feedback,
 • Strah nas je da nas drugi neće razumijeti/shvatiti,
 • Ne znamo kako ga pravilno primijeniti,
 • Itd. 

Kako  možemo uvrstiti feedback u naš život?

Možemo feedback uvrstiti u svaki dio našeg života. U naše veze, naš posao, odnos s našom djecom, itd. U svim tim područjima feedback će poboljšati komunikaciju koju imamo u svim odnosima, pomoći će vam reći točno ono što želite reći, pomoći će vam izbjeći i konfliktne situacije, a može vam pomoći oblikovati i nečiji život. Vidite koliko pozitivnih učinaka ima feedback. 

Kako se točno koristi feedback?

Feedback je iskreni komunikacijski alat. To znači da je cilj feedbacka da bude dar i da će pomoći drugoj osobi u nekom pogledu. Kada dobijemo komentar poput “sve je bilo super/loše”, ili “to ti bas dobro/loše stoji” zapravo ne dobijemo puno korisnih informacija iz tih komentara. 

Feedback je konkretniji, točniji, direktniji, određeniji. Kada dajete feedback, vi u prvom planu imate interes te druge osobe, želite joj uspijeh. 

Primjer davanja feedbacka bi bio “Ta košulja ti baš dobro izgleda na tebi. Izgledaš baš vitko u njoj, a boja košulje ti je baš istaknula boju tvojih očiju. A i ta košulja ti je savršena za poslovne sastanke”.

Na ovaj način dali ste drugoj osobi puno više korisnik informacijama od kojih ta osoba ima koristi. 

Ta osoba (kojoj ste dali svoj feedback) je dobila konkretne informacije o toj košulji:

 • Izgleda vitkije,
 • Ističe joj boju očiju, 
 • Savršena je za poslovne sastanke

Feedbackom pokrivate točno određenu situaciju, točno definirate što se (u vašem viđenju) dogodilo, i koji su vaši prijedlozi za poboljšanje situacije. 

Zašto bih trebao/la koristiti feedback?

Možda je bolje reći, zašto ga ne biste koristili? Feedback pomaže raščistiti i razjasniti točno određene situacije, pomaže objema stranama rasti, feedback je dar, ona osoba koja je dobio/la feedback odlučuje što želi učiniti s njim – hoće li ga prihvatiti ili odbaciti, jedino s feedbackom osoba može u potpunosti rasti (i napredovati), itd. 

Što je to feedback sendvič?

Možemo reći da je to osnovni i najjednostavniji način korištenja feedbacka i ide ovako: 

 • Prvo kažete nešto pozitivno
 • Onda kažete nešto što bi trebalo popraviti
 • Onda ponovno kažete nešto pozitivno (što je bilo dobro)

Prvo kažemo nešto pozitivno/dobro, nakon toga kažemo nešto što nije bilo baš najbolje/što bi se moglo poboljšati, i onda ponovno kažete nešto što je bilo dobro/pozitivno. Na ovaj način osoba je dobila dva pozitivna komentara te jedan komentar (uz sugestije) što nije bilo baš najbolje u sredini.

Kao i u životu, postoje razne varijante sendviča. Ovo je samo najosnovniji sendvič. Nakon što ovladate ovom osnovnom, najjednostavnijom feedback tehnikom, možete se s vremenom prijeći i na naprednije tehnike (i različite oblike sendviča).

Što kada netko ne zna što je to feedback?

U tom slučaju, najsigurnije što možemo napraviti je objasniti toj osobi (prije nego što išta kažemo) da je feedback dar, da je dobronamjeran tj. da mu je cilj pomoći toj drugoj osobi da poboljša neki dio svojeg života/usluge/nečega. Možete pojasniti kako se feedback odnosi na točno određenu situaciju koja se dogodila te da ćete ponuditi i barem neke smjernice za poboljšanje. Kao i kod svakog dara, osoba koja je primila dar odlučuje što će s tim darom – hoće li ga zadržati ili baciti. Cilj i poanta feedbacka nije da druga osoba brani/opravdava sebe. Feedback se sasluša i to je to. Kasnije osoba, nasamo, odlučuje što će s tim što joj je rečeno – zadržati ili odbaciti. 

Nadam se da vam je ovaj tekst pružio barem maleni uvid u ovaj predivni komunikacijski alat – feedback.

Ukoliko vam je ovaj tekst bio koristan, slobodno ga proslijedite svojim prijateljima i kolegama/icama. 

Dodatno, ne zaboravite se pretplatiti (besplatno) na newsletter i budite uvijek u tijeku s novostima u svijetu vještina – Be skilled svijetu. 

Ako želite naučiti više o feedbacku, kako ga pravilno koristiti u svojem poslovanju/životu, slobodno me kontaktirajte putem e-maila: [email protected] ili putem društvenih mreža (Facebook, Instagram, LinkedIn)

Svaki soft skills trening koji organiziramo je kreiran po vašim točnim, trenutnim potrebama

Individualni pristup svakom klijentu te ponuda kvalitete, namjesto kvantitete, je ono čime se ponosimo i čemu težimo.

Naši Learning Designeri se nalaze u raznim gradovima diljem Europe, te lako možemo doći do vas, neovisno u kojem se gradu ili državi u Europi nalazite. 

Slobodno nam se javite na [email protected] ili putem društvenih mreža kako bismo zajedno donijeli boljitak našim zajednicama, društvu i životima. 

Znanje je važno, no vještine su neophodne. Be skilled. 

Lijep pozdrav,

Glorija

Learning Designer

ONLINE TRAINING FESTIVAL

Online Training Festival (OTF) je zamišljen kao festival učenja namijenjen svima onima koji žele naučiti nešto po cijeni kave iz...

Upoznajmo se malo bolje – vol. 1

Što zapravo rade Learning Designeri (soft skills treneri)? Ti: Tko su to Learning Designeri? Glorija: Oni su (soft skills) treneri koji...